Ermita de Sant Fermí

Ermita de Sant Fermí

Aquesta ermita es troba just al costat de la Colònia. Anar-hi és molt senzill i només cal seguir els senyals que indiquen la direcció per anar a la zona esportiva. L’ermita es va construir durant la segona meitat del segle XVI, tal com indica la data de 1579 que es troba a la llinda de la porta d’entrada. És d’una sola nau, està encapçalada per un campanar de cadireta i davant la porta d’entrada hi ha un porxo sustentat per tres columnes que donen un aire acollidor a tot el conjunt.

El senyor Pere Benavent de Barberà i Abelló, arquitecte, director i gerent de la fàbrica, casat amb una de les filles del senyor Salvador Torras Domènech, va reformar part del temple; va eixamplar part de l’absis i part de la nau. Davant de l’ermita va fer un parterre planer que se sustenta per un altiu mur de pedra vista al centre del qual hi ha una font que raja durant tot l’any. Al costat hi ha un xiprer solitari, testimoni mut de múltiples casaments i celebracions en aquest encantador lloc. El senyor Benavent va transformar l’església però també el seu entorn. Amb molt de gust va aconseguir crear un indret meravellós, acollidor, agradable, harmoniós que convida a passar-hi una estona de qualsevol tòrrida tarda d’estiu.

Aquesta ermita va albergar les relíquies de Sant Fermí durant cent cinquanta anys. El 1678, el pare franciscà Pere Pau Gomeras va anar a buscar expressament les relíquies del Sant a Pamplona, les va dipositar a l’ermita i es quedaren en aquest indret fins que el maig de 1827 foren robades juntament amb altres objectes.