Can Vinyals

Can Vinyals és una casa pairal d’aspecte noble i senyorial que es troba als afores de la població, a poc més d’un quilòmetre del nucli antic i just al costat de la carretera que va a Sant Llorenç de les Arenes. Aquesta casa presenta diferents etapes constructives ben paleses, la més significativa de les quals és una gran torre circular construïda a finals del segle XIX que recorda les torres del castell de Peralada.

L’interior de la casa va ser restaurat per Bonaventura de Vinyals que fou assessorat per l’arquitecte modernista Rafel Masó i Valentí, l’impulsor de la luxosa urbanització de s’Agaró a Platja d’Aro. Al centre de la casa, a la planta baixa hi ha una capella dedicada a la Mare de Déu del Carme, construïda el 1718 per Josep de Vinyals i que Botet i Sisó qualifica de capella pública.

A la porta de la capella es pot llegir la següent inscripció: “EDO D·LGENTES MEDI/GO ET QUI MANE VI·GLANT AD MEINVENEN PROV 8 JOSPHEI VINYAS VEGUER ME FIERT FESIT DIE 20 MAY 1718” que vindria a dir: “Jo estimo els qui m’estimen i els que matinegin per buscar-me em trobaran. Llibre dels Proverbis, 8. Josep Vinyals Veguer em feu fer. Dia 20 de maig 1718”. La família Vinyals fou de les més nobles de la contrada, rebé un privilegi de la noblesa de Carles V, fet que donà peu a la dita de “les noies de can Vinyals ennobleixen les pairals”.