BERNAT MARRÓ MARBREJAT

Ara fa un any constatàvem la presència de bernats marrons marbrejats per la zona del Parc dels Gegants. Aquests insectes no són perillosos per a la salut humana, però sí molestos.

Actualment se’ns ha comentat que s’han vist alguns individus a diferents punts del nostre municipi. Recordeu que és una plaga que està entrant al nostre territori, en el cas que en veieu aviseu l’Ajuntament o al web habilitat per fer el seguiment  (més avall trobareu l’enllaç).

Si voleu saber-ne més, i com actuar, aquí us deixem informació que ens ha fet arribar el cos d’Agents Rurals del Gironès.

La col·laboració ciutadana és clau per al seguiment i control de la plaga del bernat marbrejat

  • Es tracta d’un insecte invasor que sol passar els hiverns a les cases i causa danys molt importants en els conreus
  • L’IRTA, juntament amb la UB i el DARP, han obert un espai web a plataforma Natusfera per a que els ciutadans puguin informar-ne de la seva presència.
  • No és un insecte perillós per a les persones, però sí molest.

El bernat marró marbrejat, Halyomorpha halys, és un insecte invasor que es va trobar per primer cop a Catalunya en el 2016. És originari del continent asiàtic i poc a poc s’està estenent per tot el continent europeu; gràcies, entre d’altres raons, al fet que li agrada amagar-se als vehicles de motor (cotxes, camions, etc.) el que li permet colonitzar fàcilment nous territoris.

És una plaga molt polífaga que, a Europa, se l’ha trobat ja en més de 100 gèneres de plantes, i pot produir moltes pèrdues econòmiques en alguns cultius com els fruiters (préssec, pera, poma, avellana), hortícoles (pebrot, tomàquet), cultius extensius (blat de moro, soja) i en cultius ornamentals (molts gèneres).

A més, pot causar molèsties als ciutadans, atès que sol passar l’hivern dins de cases o construccions fetes per l’home. Podent-hi entrar en gran nombre en els domicilis particulars durant la tardor. Amb el bon temps primaveral, els individus que estaven hivernant comencen a sortir de les cases i d’altres llocs per anar cap a les plantes del carrer. Per tant, la ciutadania els troba a les seves cases amb més freqüència en aquests dos moments de l’any, tardor i primavera.

Per aquest motiu, s’ha obert un projecte de col·laboració ciutadana a través de la plataforma Natusfera (https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted), per a que els ciutadans puguin aportar observacions d’aquesta espècie exòtica. Aquest projecte està impulsat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat de Barcelona i el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.

El ciutadans que observin un insecte que els pugui semblar que és el bernat marró marbrejat, li poden fer una foto i pujar-la a la pàgina web abans esmentada. La foto serà revisada i s’identificarà si es tracta de l’espècie invasora o d’altres especies autòctones a les quals es sembla. Amb les dades es construirà un mapa acurat de l’abast de la plaga en el territori català.

D’aquesta manera es podrà conèixer amb més precisió l’abast de distribució d’aquesta nova plaga, el que permetrà dissenyar millors estratègies de control per la mateixa.

A continuació podeu veure un tríptic informatiu per detectar aquest tipus d’insecte, si en detecteu presència podeu trucar al Servei de Sanitat Vegetal de Girona al 972454310.

http://agricultura.gencat.cat/web/.content/ag_agricultura/ag02_sanitat_vegetal/ag02_02_plagues/documents/fitxers-binaris/halyomorpha-halys-triptic.pdf

bernat marro 1bernat marró 2